Nieuw schilderij van Shoshannah Brombacher: 'Deus sive Natura' (2012)

In 2007 maakte de Nederlands-Amerikaanse kunstenaar Shoshannah Brombacher een fascinerend schilderij, The Ethica of Spinoza, waarover ik op 11 juni 2011 een blog had, waarbij ik haar uitgebreide beschrijving van dat schilderij kon publiceren. Van die beschrijving heeft zij intussen een update gemaakt. Die plaats ik straks in dat blog op haar verzoek in de plaats van haar eerdere toelichtende tekst.

In 2012 maakte zij een nieuw schilderij: Deus sive Natura, waarbij ze eveneens weer een uitvoerige beschrijving geeft, met detail-illustraties uit dat – eveneens weer – zeer fascinerende schilderij.

     “Deus sive Natura” Artist: Shoshannah Brombacher, Ph.D.
        Pastel and ink on paper, 18 X 24 inches, New York 2012
                            [klik hier voor een grotere afbeelding]

Ook nu weer maakte ze er een uitgebreide toelichting bij. Na een globale samenvatting van de hoofdlijnen van Spinoza’s filosofie - visualiseert ze via details van schilderijen en bijpassende tekst in de context van zijn leven en tijd, een aantal van zijn ideeën over God, de wereld en de mens. [PDF het is een groot bestand [27 Mb], dus downloaden kan even duren]

 
                                    Detail uit 'Deus sive Natura'

In die toelichting viel mij overigens een aanvechtbare, maar vaak gedane pantheïstische bewering op [“… in Spinoza’s monistic view, man and everything else is synonymous with God, is one of the numerous manifestations of the One Substance: man is (part of) God."] Aanvechtbaar, want God of de Substantie kent immers geen delen… Later, op blz. 14, nuanceert ze dit weer met: “God is everything and everything is (in) God.” Waarbij die haakjes om in beter weggehaald zouden kunnen worden, want niet alles en iedereen is God bij Spinoza. Dit is slechts een zijdelings geplaatste opmerking (van een blogger die dat niet kan laten) bij een verder grandioos werk, waaraan goed merkbaar is dat zij uitgebreid en met liefde veel studie van Spinoza gemaakt heeft.


                                    
Detail uit 'Deus sive Natura'

Shoshannah Brombacher, die behalve kunstenaar maggida in de chassidische chabad-beweging zou zijn [zie hier], maakt werken en verhalen die sterk geïnspireerd zijn door joodse wijsheid -  zo ook over Spinoza. Zie hier het portfolio van Shoshannah Brombacher.

                                                     * * *

       “Brug in Amsterdam” Artist: Shoshannah Brombacher, Ph.D. 
                    [rechtsboven herken ik de Portugese Synagoge]

 

Reacties

En het resultaat is een zeer rijk en interessant qua kleurgebruik schilderij. Nog bedankt voor je reactie!

Veel dank aan Stan Verdult voor zijn verhelderende opmerking over Substantia Una!