Nogmaals over de Spinoza-teksten op de Raad van State

Op 6 oktober 2011 had ik een blog over "Teksten van Spinoza op gebouw Raad van State". Van een deelnemer aan de Zuid-Limburgse Spinozakring i.o., Bob Hoekstra, ontving ik de special over de Raad van State van Smaak, het blad voor de rijkshuisvesting van deze maand. Een nummer dat ingaat op alle aspecten van de langjarige verbouwing van de RvS en het fraaie resultaat ervan - veel fraaie foto's. Met daarin een artikel over het kunbstwerk van conceptueel kunstenaar Joseph Kosuth. Hij luisterde de achtergevel van de gebouwen van de RvS op met de axioma's uit het eerste deel van de Ethica.  Dat is voor mij aanleiding nog een keer aandacht te geven aan dit project.

Kosuth werd gekozen uit een longlist van tien nationale en internationale kunstenaars.

Zijn gebruik van taal in zijn werk sprak de kunstcommissie aan, daar het interpreteren van teksten een grote rol speelt in het hoogste rechtscollege.

Het zijn neonletters die de regels vormen, zoals Kosuth ze ook al eerder gebruikt had voor het Louvre in Parijs.

Fraaie zin in dat artikel, waaruit ik deze foto overnam: "Zoals de letter van de wet bepaalt waarnaar iedereen zich dient te gedragen, hebben de stellingen van Spinoza ook een onbetwistbaar karakter. Ze staan als het ware symbool voor de staatsrechtelijke continuïteit die de Raad waarborgt."
Ach, wat weet men het mooi te formuleren...