Ramsey Nasr speelt Spinoza in komende film van Rudolf van den Berg

De acteur en schrijver/dichter Ramsey Nasr zal de hoofdrol vertolken in een film over het leven van de filosoof Spinoza. Dat heeft regisseur Rudolf van den Berg afgelopen zondag gemeld.

De film, die komend jaar gedraaid moet worden, is volgens Van den Berg "een dramatische interpretatie van het leven van Spinoza".
De regisseur hoopt dat zijn film meer bekendheid geeft aan het leven en werk van de 17e-eeuwse filosoof. "Iedereen kent de naam Spinoza, maar eigenlijk weet niemand wat hij dacht en waar hij voor stond'', stelt hij. "Daar moet dit heldenverhaal verandering in brengen.'' De werktitel van de film is: Het waarachtig goede.

Van den Berg werkt al bijna twee jaar aan het project. De financiering is in een vergevorderd stadium, meldt hij. De regisseur maakte eerder producties als De Avonden, De Johnsons, Zoeken naar Eileen. Ook deed hij de regie van de succesvolle tv-serie Oud Geld.

[bron ANP, AD, De Telegraaf]

Volgens het productiebedrijf Doc.Eye Film wordt het een speelfilm/documentaire over Spinoza. Rudolf van den Berg werkt aan het scenario voor een lange film over het leven van Baruch de Spinoza die Doc.Eye Film produceert. De film wordt een combinatie van fictie en documentaire en draait om de vraag waarom Spinoza's rationalistische verlossingsfilosofie tot op de dag van vandaag nog zo actueel is. Acteur Ramsey Nasr gaat de hoofdrol vertolken. [zie hier bij Doc.Eye Film]

Rudolf van den Berg behaalde zaterdag 29 november bij de verkiezing van het beste filmportret aller tijden een tweede plaats voor zijn documentaire 'Staal en Lavendel' over de opkomst en ondergang van scheepsbouwer Cornelis Verolme.

Aanvulling 1 november 2009

Zie op dit weblog: Interview van Anton Jumelet met Rudolf van den Berg over zijn Spinoza-film.

 

Reacties

Spinoza is mijn lievelingsfilosoof en inderdaad nog brandend actueel! De Verlichting heeft zichzelf zo voorbijgestreefd en vooral haar doel gemist... is er nood aan de herinnering...
Dat Ramsey Nasr de hoofdrol op zich neemt vind ik subliem wetende dat Spinoza een ruimdenkende jood was... Oh, Israel, vergeet uw "groten" niet! Ik kijk ontzettend uit naar deze film... wanneer mag deze verwacht worden? Anouk

In het tijdschrift 'Qualia' staat een kort interview met de regisseur Rudolf van den Berg over de film. Zie http://www.thoost.nl/Qualia/QualiaU.pdf.

Zie hier het blog
http://spinoza.blogse.nl/log/spinozafilm-zal-waarschijnlijk-pas-voorjaar-2011-gedraaid-worden.html