SchoolTV heeft bij de 17e eeuw wel aandacht voor Spinoza
In tegenstelling tot het Amsterdams Centrum voor de Studie van de Gouden Eeuw, waarover ik gisteren m'n beklag deed dat het geen enkele aandacht voor Spinoza heeft, biedt SchoolTV tussen de meer dan 30 clips over onderwerpen uit de 16e en 17e eeuw, ook een clip over Spinoza. Het betreft een video van 2:53 minuten, bestemd voor groep 6 van het primair onderwijs t/m klas 2 van het voortgezet onderwijs
De tekst van de clip luidt:
Spinoza is een beroemde filosoof, een van de belangrijkste van Nederland. Een filosoof is een man of vrouw die wijze dingen bedenkt. Spinoza was zo wijs, dat de boeken met zijn ideeen nu nog gelezen worden. En dat terwijl hij ze 400 jaar geleden al geschreven heeft! In dit huisje schrijft Spinoza bij het licht van een kaars zijn boeken. Hij kan er alleen geen geld mee verdienen. Niemand durft zijn boeken te drukkken of uit te geven. Veel te gevaarlijk. Dan kom je waarschijnlijk direct in de gevangenis terecht! Daarom slijpt hij overdag lenzen. Die zijn goed te geburiken in microscopen en brillen. Als hij aan het slijpen is, kan Spinoza ook nadenken. Over de vragen die hij heeft. Zoals: wie is God? Wat is een mens? Echt vragen waar een filosoof over nadenkt. Maar Spinoza is natuurlijk niet beroemd geworden om zijn vragen, juist om de antwoorden die hij gaf! Vaak gaat hij naar buiten, de natuur in. Na heel lang nadenken bedenkt hij dit:Ik loop in de natuur. Ik ben zelf een stukje natuur. De bomen leven. Ik leef. En god? Staat die daarbuiten? Heeft die de natuur en de mens geschapen? Nee, God hoort daar bij. God is eigenlijk hetzelfde als de natuur en wij mensen zijn eigenlijk een stukje van God. Spinoza weet heel goed dat hij daar moeilijk over kan praten, of boeken over schrijven. De mensen om hem heen denken namelijk heel anders dan hij. En als hij deze ideeën aan hen zou vertellen, zouden ze woedend op hem worden! Toch vindt Spinoza dat hij recht heeft op zijn mening. Volgens hem heeft iedereen recht op een eigen mening. Spinoza is eigenlijk heel modern. Hij is zijn tijd ver vooruit. Spinoza gaat in Amsterdam wonen. Daar heeft hij veel vrijheid. Hij hoeft daar niet bang te zijn om opgepakt te worden, om wat hij denkt. In Amsterdam hoor je wel vaker verschillende meningen, want er wonen dan veel buitenlanders. Spinoza is zelf ook een buitenlander. Zijn ouders waren joden die uit Portugal naar Nederland waren gekomen. Spinoza wordt ziek, en gaat jong dood. Pas na zijn dood worden zijn belangrijkste boeken uitgegeven. En nu? Nu eren wij Spinoza als een belangrijke filosoof. Er is een postzegel uitgebracht met zijn portret. Zijn gezicht heeft ook op een bankbiljet van 1000 gulden gestaan. En deze kinderen doen gewoon wat Spinoza wilde: Hou het verdriet verre en richt je op het blije. Je kunt nooit blij genoeg zijn. Het is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk om filosoof te zijn. Tenminste...als je spinoza leest.
Dat van in Amsterdam gaan wonen geeft natuurlijk een onjuist beeld; hij schreef zijn werken niet in Amsterdam.
Hij schreef ze ook niet 400 maar tussen de 330 en 350 jaar geleden.
Mensen aanduiden als "een stukje van God" is niet helemaal Spinoza's idee; net als het idee dat het eigenlijk helemaal niet zo moeilijk is om filosoof te zijn.
Minstens zo moeilijk als het is om een begrijpelijke maar ook nog juiste videoclip over Spinoza te maken. Heel goed dát het onderwerp werd opgepakt. Maar laten ze bij SchoolTV zulke lesjes niet even nakijken door een deskundige?