Spinoza - La potenza del comune

Op 12 februari 2011 had ik het blog: Spinoza en "de kracht van het gemeen". Ik wees toen op de samenloop van deze Italiaanse conferentie Spinoza - La potenza del comune met de overwinning van het Egyptische volk.

Als vervolg daarop meld ik nu dat het boek met de inleidingen van deze conferentie is uitgekomen bij een Duitse uitgever:

 

 

Daniela Bostrenghi, Venanzio Raspa, Cristina Santinelli, Stefano Visentin (Hg.), Spinoza - La potenza del comune, Georg Olms Verlag. In de reeks: EUROPAEA MEMORIA.

 

 

   

 

VoorkantIn het blog van 18-04-2012 "Spinozakunde en 'Spinoziana' in Italië" had ik ook nog het volgende werk uit de reeks Mimesis Edizioni kunnen noemen: Spinoza e la politica van Marilena Chaui (2006). Maar dat past dan mooi hier. Er is aanleiding om Italiaans te gaan leren...

Reacties

En Spaans, en Portugees, om dezelfde reden: vanwege belangwekkende literatuur over Spinoza, waarbij de Nederlandse productie zeer schamel afsteekt.

Tja Spinoza schreef in het Latijn, het Engels van zijn tijd. Het zou wel makkelijker zijn als de moderne filosofen zich ook van een lingua Franca zouden bedienen. De "harde wetenschappen" doen dat, maar blijkbaar is het voor de menswetenschappen moeilijker om in een vreemde taal te werken. Enerzijds begrijpelijk, maar anderzijds toch een rem op de menswetenschappelijke vooruitgang.