Spinoza weer in nieuw kunstproject van Joseph Semah

     Vanaf vandaag citaat van Spinoza op De Nederlandse Bank 

9 maart 2013 had ik een blog over het nieuwe project van filosoof-kunstenaar Joseph Semah, die vaak Spinoza bij zijn werk betrekt – ook in zijn nieuwe kunstinstallatie Amsterdam of Above - Amsterdam of Below. Felix Meritis (‘Gelukkig door Verdiensten’) werd in 1788 gesticht als Tempel der Verlichting. Op het dak van het statige gebouw kwam een waarnemingsplatform met een klein astronomisch Observatorium. Vandaag opent wethouder van Kunst en Cultuur in Amsterdam, Carolien Gehrels, het observatorium in het Amsterdamse Felix Meritis en daarmee tegelijk dit kunstproject. Vanaf morgen zal dit langst bewaarde observatorium in Nederland weer open gesteld zijn voor publiek.  

Amsterdam of Above - Amsterdam of Below
Ter gelegenheid van het 225-jarige bestaan van het debatcentrum Felix Meritis zijn bovenin de oude sterrenwacht speciale telescopen geïnstalleerd, waarmee neonverlichte teksten te bekijken zijn die op tien gebouwen in de hoofdstad staan afgebeeld. Dit betreft dus het kunstproject van
Joseph Semah:
Citaten van de filosoof Spinoza, de dichter Vondel, de muzikant Frank Zappa en nog zeven anderen zijn vanaf deze sterrenwacht leesbaar op gebouwen als De Nederlandse Bank, de Amsterdamse Stadsschouwburg en het Maagdenhuis.