Spinoza.blogse.nl bestaat vandaag 2 jaar - hiep, hiep

Tijdens de discussie die ik vanmiddag voerde met Bert de Keizer, realiseerde ik me dat ik inmiddels ruim twee jaar met Spinoza bezig ben en bemerkte, toen ik dat even checkte, dat ik vandaag precies twee jaar geleden met dit weblog ben gestart.

Kom, we maken er een gezellig feestje van... en nog vele jaren...

En het onverwachte en mooiste cadeautje vind ik wel, dat - na ruim tweeenhalve maand zwijgen - precies vanmiddag mijn Oostenrijkse collegablogger van http://clubspinoza.livejournal.com/ weer is herbegonnen. [Zie hier een bericht van 3 april dit jaar]. Ik ben vaak gaan kijken of er weer een blog was, maar lange tijd tevergeefs. Vandaag is ie er weer, Hans Müller.

                 Herzlich Wilkommen wieder im BlogLand, Hans...

Hij snijdt meteen een intrigerende vraag aan, die hij hopelijk een keer zelf wil gaan beantwoorden:

Den TPT für heute nuztbar machen?
Sep. 12th, 2009 | 12:14 pm

Spinoza demontiert (oder zumindest relativiert) in diesem Werk Wunder, Prophetie, Rituale, etc. - also ganz allgemein das, was er als Aberglaube betrachtet und von der wahren Religion getrennt sehen möchte. Diese Art der Religion sei mit einem Gemeinwesen, in dem Freiheit herrscht vereinbar. Er macht das sehr geschickt, indem er dem rechtgläubigen religiösen Diskurs so weit wie möglich entgegenkommt, um ihn dann zu unterminieren. Freilich konnte er die Orthodoxie, gleich welcher Kirche, so nicht rumkriegen, aber für eine Menge "aufklärerischer" Geister ist er damit zu einem Vorbild geworden. Man könnte seine Methode vielleicht als "subversive Reartkulation" bezeichenen. Denn er behält viele common-sense-religiöse Kategorien, unterlegt ihnen aber neue Bedeutungen auf einem neuen anthropologischen bzw. politischen Terrain.

Die Frage wäre: Lassen sich Spinzas Denkmittel benutzen, um gegenwärtige Problematiken zu diskutieren, zu verstehen und in ihnen Handlungsfähig zu werden?

Reacties

Gefeliciteerd Stan. Het is voor mij een goede en leuke bron van informatie over Spinoza geworden. Soms ook in de sfeer van boekentips. Dat jij er nooit genoeg van krijg... ik moet soms af en toe gewoon andere dingen doen, andere boeken lezen.
Maar jij lijkt zo onvermoeibaar ...(net zoals Wim Klever overigens; die kan je er waarschijnlijk ook 's nachts wakker voor maken).

Dus zoals ze vaak op het internet zeggen: keep up the good work!

Groet,

Rene

Dag Rene,
Dank voor je felicitatie.
Ik lees ook wel andere boeken, zit nu bijvoorbeeld midden in het fascinerende 'Nietzsches tranen' van Irvin D. Yalom. Over zo'n boek schrijf ik dan niet op dit weblog, alleen over boeken die iets met Spinoza te maken hebben. Zo ontstaat de indruk dat ik alleen maar...
Maar inderdaad: mijn meeste tijd en aandacht geef ik Spinoza en het Spinozisme. Ik hoop dat nog lang vol te houden. Je komt met ontzettend veel in aanraking; met de hele cultuurgeschiedenis sinds de 17e Eeuw. Kortom, nog genoeg te doen.

Ik gaf op dit blog eens aan dat Verdult een obsessie had voor het uitspitten en uitmelken van artikelen op/uit websites. Ik kreeg daarbij de idee dat het handelen (spitwerk) hem een kick gaf (eerste vorm van weten). Maar het is bij nader inzien toch wel leuk dat hij de duivenberichten niet uitmelkt maar Spinoza!