Spinoza's droom [3]

Om het onderwerp af te ronden, hier nog enige ‘restjes’ over het thema “Spinoza’s droom”. Hierna kom ik nog met een blog, niet over Spinoza’s eigen droom, maar over “Spinoza over de droom”, waarmee ik een aansluiting krijg op het eerdere onderwerp ‘imaginatio’ waarop ik binnenkort zeker nog eens terugkom.

[1] Dante Celia, in 2000 afgestudeerd als Master of Fine Arts aan The Pennsylvania Academy, schildert in de stijl van 'Europees classicisme" waarmee hij een "dream-like and poetic sense" nastreeft. Hij schilderde deze “Spinoza’s dream” [30"x40"] [cf.]

[2] In het blog van 11juli 2012, “Spinoza, Erlöser der Menschheit (Berthold Auerbach),” had ik al eens de Slot-rede in zijn Spinoza, ein historischer Roman (1837) in de vertaling van Dionijs Burger jr. gebracht, waarin de protagonist Spinoza in een droom Ahasverus herkent, die zegt in Spinoza de verlosser te zien, van de joden niet alleen, maar van de hele mensheid. Zo laadde Auerbach op Spinoza het beeld van de seculiere messias.
Stefanie Leuenberger laat in Schrift-Raum Jerusalem: Identitätsdiskurse im Werk deutsch-jüdischer Autoren [Böhlau Verlag Köln Weimar, 2007] in een aardige analyse zien zien hoe Auerbach in deze droom de figuren van Christus en Spinoza ineen mengt [ga direct naar de pagina met
books.google].

[3] De Duitse schrijver Otto A. Böhmer beschrijft in het Online-Magazin FAUST, twee dromen van Spinoza. Ik geef het alleen maar even door (kwam er zelf nog niet toe de verhalen te lezen).