Theo Loevendie nog aan het dromen over Spinoza-opera

In Trouw vandaag een artikel over de componist Theo Loevendie die in 2012 zijn jeugddroom: een opera over Spinoza, uitgevoerd hoopt te krijgen in het Amsterdamse Muziektheater dat op Spinoza's geboortegrond staat. Zie hier op de publieke weblog van Trouw en hier in PDF bij de ASK. In de krant en de digitale versie staat foutief dat Loevendie 76 jaar zou zijn; dit is op de website al verbeterd in 78 jaar. Op 30 september a.s. hoopt Theo Loevendie 79 jaar te worden.

Medio mei werd dit opera-voornemen van Loevendie door de ASK bekend gemaakt [zie hier op dit weblog].
Loevendie heeft daarover intussen een brief geschreven aan de Nederlandse Opera, maar nog geen reactie ontvangen. En verder blijkt uit het stukje, dat hij nog niet erg opgeschoten is in het hebben van ideeën over hoe zo'n opera ongeveer aan te pakken.

Wat al wel ongeveer duidelijk is dat we weer een flinke scène zullen krijgen over de herem: hij ziet namelijk een koor van acht rabbijnen voor zich die de ’verschrikkelijke tekst’ over de ban van Spinoza zingen. Daar zullen dan willicht ook rabbijnen uit Hamburg en Venetië bij zijn? Want zoveel had Amsterdam er niet... 

Het is te hopen dat de 78-jarige componist voldoende tijd van leven krijgt om zijn jeugddroom in concrete plannen om te zetten en die vervolgens daadwerkelijk gestalte te geven. Misschien houdt alleen al het hebben van dit Spinoza-plan hem jong en jeugdig.

Acht jaar geleden tekende Trouw het volgende op: "Op het mysterie van muziek komt Loevendie later terug. ,,Waarom hebben mensen zo'n behoefte aan muziek?'', vraagt de componist zich af. ,,Het antwoord op die vraag is een mysterie dat mijn hele leven vult.'' Een mysterie dat overigens voor de componist niets religieus of spiritueels heeft. Loevendie ziet meer in de ideeën van Spinoza die God gelijkstelt aan de natuur."

Aanvulling 25 juli: een ingezonden briefje over de opera Spinoza van Ton de Kruyf, waarover eerder op 3 mei 2008 op dit weblog informatie werd gegeven:

                          Zie hier het Spinoza-dossier bij Trouw.