Theo Loevendie's Spinoza Opera wordt wellicht een Oratorium

De Amsterdamse Spinoza Kring (ASK) zegt betrokken te zijn bij de totstandkoming van de Spinoza-opera die Theo Loevendie al een poos van plan is te componeren.

Een aardig initiatief van de ASK is om een videoverslag te laten maken van een interview met Theo Loevendie. Het is gemaakt door Govert van Kreuningen, waarschijnlijk een familielid van de voorzitter Frank van Kreuningen. De première van de geplande opera wordt in 2012 verwacht. Zo staat het ook op de website van Loevendi (onder 'events'), maar “misschien wordt het wel 2013”, zegt Loevendie in deze video (waaruit hier een videostill)

Maar als ik beluister, we zijn nu ruim een jaar verder, hoe weinig hij nog opgeschoten is, vraag ik mij af of we die opera ooit werkelijk zullen beleven. Aanvankelijk ging het over een grootschalige opera (met orkest, solisten, koor). Nu zegt hij meer aan een oratorium te denken. En hij zegt ook: “ik ben nog in een vaag stadium” en dat is aan het hele gesprek goed te horen. Hij is nog niet echt opgeschoten, als je het gesprek vergelijkt met het interview dat op 26 juli 2009 in Met het oog op morgen door de NOS radio werd uitgezonden en dat nog te beluisteren is.

Uiteraard houdt Theo Loevendie, zoals een wijs mens volgens Spinoza doet, geen enkele rekening met de dood, maar zijn natuur doet dat - metaforisch gesproken -  uiteraard wel. Eind deze maand, op 30 september, hoopt Theo Loevendie 80 jaar te worden. *)

Als alles in dit tempo voortschrijdt, vrees ik dat het bij een mooie wensdroom zal blijven.

Hier de eerdere blogs over de plannen voor een Spinoza-opera

17 mei 2009 Theo Loevendie maakt opera over Spinoza

17 juli 2009 Theo Loevendie nog aan het dromen over Spinoza-opera

Op 9 januari 2010 Loevendie's Spinozaopera zal wel altijd een droom blijven - een droom van Gerontius. Dit n.a.v. weer een artikeltje in Trouw. Het klinkt misschien onaardig, maar het is natuurlijk een mooie droom.

*) Ik heb dit nog maar net ingetypt of bij de ASK is te lezen: "Ter gelegenheid van de 80ste verjaardag van Theo Loevendie voert Asko|Schönberg vier werken van de componist uit. Het concert biedt een perfecte gelegenheid om kennis te maken met het oeuvre van de componist die een opera over Spinoza in voorbereiding heeft." [Hier méér bij ASK]