Tienjarig jubileum van Amsterdams Centrum voor de Studie van de Gouden Eeuw in teken van Spinoza

'Tytelprint' van: 'Beschrijvinge van Amsterdam' samengesteld door C. Commelin.

Ruim een jaar geleden, op 15 maart 2009, had ik een nogal verontwaardigd blog: Amsterdams Centrum voor de Studie van de Gouden Eeuw doet niet aan Spinoza.

Maar inmiddels mag ik tot mijn grote vreugde aankondigen (daartoe getipt door een regelmatig bezoeker van dit weblog, die ik hiervoor dank zeg) dat het Amsterdams Centrum voor de Studie van de Gouden Eeuw zich gaat rehabiliteren. Ik zeg niet dat het door mijn bozig blogje komt (dit weblog heeft waarschijnlijk heel weinig of geen enkele invloed), maar het Centrum voor de Gouden Eeuw gaat z’n tienjarig jubileum vieren door flink wat aandacht aan Spinoza te geven. Chapeau!

Hier het bericht:

Op 4 juli 2000 werd aan de UvA het Amsterdams Centrum voor de Studie van de Gouden Eeuw opgericht. Het tienjarig jubileum zal gevierd worden in de eerste week van oktober, met twee lezingen over Spinoza en zijn werk door prof. dr. Steven Nadler (University of Wisconsin-Madison).

Op 5 oktober geeft Steven Nadler de Gouden Eeuw lezing (Aula van de UvA, 19.30 uur). Op 7 oktober spreekt hij voor het Gouden Eeuw colloquium (tijdstip en locatie volgen).

Onder de titel 'Spinoza and Toleration' zal Steven Nadler op 5 oktober Spinoza's denkbeelden over vrijheid bespreken aan de hand van zijn ideaalvoorstelling van de democratische staat. De focus zal liggen op de politiek-filosofische kwesties van de scheiding van kerk en staat en de vrijheid van meningsuiting. De lezing zal worden ingeleid door de decaan van de Faculteit der Geesteswetenschappen prof. dr. José van Dijck en emeritus hoogleraar Ethiek Frans Jacobs.

Aan het jubileum zal dit najaar ook tijdens andere activiteiten van het Centrum aandacht besteed worden.

Amsterdams Centrum voor de Studie van de Gouden Eeuw
Universiteit van Amsterdam
Spuistraat 134
1012VB Amsterdam
mail:
goudeneeuw-fgw@uva.nl
website: http://cf.uba.uva.nl/goudeneeuw

Overgenomen van: Neder-LK, Elektronisch tijdschrift voor de neerlandistiek.