Vandaag 379e verjaardag van Spinoza

Vandaag vieren we dat Benedictus de Spinoza 379 jaar geleden, in 1632, in Amsterdam geboren werd. Hij kreeg de Portugese naam Bente (=gezegende) en toen hij door zijn besnijdenis in de joodse gemeenschap werd opgenomen kreeg hij de Hebreeuwse naam Baruch, wat eveneens 'gezegende' betekent. Nadat hij in 1656 in de ban was gedaan gebruikte hij alleen nog de Latijnse naam voor gezegende: Benedictus.

Ik weet niet of er dit jaar nog ergens aandacht aan zijn verjaardag wordt gegeven. Anders houden we het op de aandacht die eraan in dit weblog wordt gegeven. Alle Spinozafielen en Spinozafilosofen: van harte gefeliciteerd dat 379 jaar geleden onze Spinoza geboren werd.

Zaterdag 26 november houdt Vereniging Het Spinozahuis in Rijnsburg zijn najaarsbijeenkomst. Ik neem aan dat er een link is met deze verjaardag. Dat was in ieder geval wel zo bij de Spinozadag afgelopen zondag in Paradiso [zie dit blog].

Vorig jaar werd de geboortedag van Spinoza door de Stichting Internationale Spinozaprijs uitgekozen om in de Nieuwe Kerk te ‘s-Gravenhage de zesde Spinozalens uit te reiken aan de Amerikaanse socioloog Richard Sennett [zie dit blog].

Zo nog een feitje: op 24 november 1928 werd in het Domus Spinozana van de Societas Spinozana Spinoza's geboortedag voor de tweede maal gevierd, deze keer met als sprekers Léon Brunschwicz (over Religion et philosophie) en Carl Gebhardt (over Spinoza und Jan de Witt).

Reacties

Hoe akelig stil op deze blog ter gelegenheid van Spinoza's geboortedag. Ik sluit mij aan bij de felicitaties van Stan Verdult.
Hubert Eerdekens