VWO-examenprogramma filosofie 2012-2015 weer zonder Spinoza?
Op 12 november 2010 had ik een uitgebreid blog, waarin ik informatie bijeenbracht over voorbereidingen op het VWO-examenprogramma filosofie dat vanaf 2012 geconcentreerd zal zijn op het onderwerp ‘vrije wil’. Ik refereerde naar de discussie die het lopende examen-onderwerp “Rede en Religie” opriep, waarbij het begeleidende boek van Leezenberg Spinoza niet behandelde! Foei. Zou dat nu anders gaan? Ik gaf mijn blog de titel mee: “Spinoza... toonaangevende visie in 'vrije wil'-debat?”
Welnu, inmiddels zijn de voorbereidingen alweer een schrede verder. Deze week, op 9 februari, werd voor docenten een Studiedag Filosofie gehouden over dat nieuwe vwo-examenthema voor de examenjaren 2012-2015: Vrije wil. [Zie het programma]
Op die dag werd ook het boek gepresenteerd van Tjeerd van der Laar en Sander Voerman: Vrije wil: discussies over verantwoordelijkheid, zelfverwerkelijking en bewustzijn. Het boek bevat het eindexamenmateriaal voor het VWO examen filosofie in de periode 2012-2015.
Tevens werd diezelfde dag een begeleidende bundel van Maureen Sie (Red.) 'Vrije wil. Hoezo?' gelanceerd, waarin hoofdstukken van Ybo Buruma, Jan Bransen, Stefaan Cuypers, Ger Groot, Bert Keizer, Gerben Meynen en Marc Slors.
Antoinette Brummelink had er een aardig stukje over deze studiedag in de rubriek “Debat van de week” in de NRC Handelsblad, zo liet Wim Klever mij weten.
Verder blijkt intussen de website die boek en voorbereidingen van het vwo-examenthema begeleidt, al redelijk te zijn ingevuld. Er is een menu ‘filosofen’ en als je dat aanklikt krijg je plaatjes en de namen van 25 filosofen die in verband met het thema ‘vrije wil’ iets te zeggen hebben. En… u raadt het waarschijnlijk al?
SPINOZA ZIT DAAR NIET TUSSEN!
Het boekje heb ik nog niet kunnen inzien, maar de website zegt luid en duidelijk dat ook bij het volgende VWO-examenthema filosofie over de vrije wil, Spinoza niet hoeft op te draven. Hoe is het mogelijk?
Dit alles gebeurt “in samenwerking met Vereniging Filosofiedocenten in het Voortgezet Onderwijs: zie www.vfvo.nl” Daar is dit plaatje te zien.
De VFVO ís bekend met Spinoza, want geeft voor haar leden het tijdschrift Spinoza uit…
Hoe is deze omissie uit te leggen?
Aanvullende informatie
Filosofie Magazine heeft een aparte pagina, waarop artikelen over de vrije wil worden verzameld: Vrije wil in FM
Dagblad Trouw is bezig met een serie artikelen waarin de gevolgen van de door neurologen veronderstelde dood van de vrije wil wordt onderzocht. Zie dossier "De dood van de vrije wil"
Over deze Studiedag Filosofie over de vrije wil had dagblad Trouw op 15 februari 2011 eveneens een stuk: ’Ik bén mijn brein niet’