‘Graat-Spinoza’-schilderij een jaar op internet

 

Momenteel is er weer een Tefaf. Dat doet mij terugdenken aan een jaar geleden, toen ik op 17-03-2016 met het blog kwam: Spinoza op de TEFAF - met als ondertitel Ecce Spinoza [1]

Ik denk niet dat het ‘Graat-Spinoza’-schilderij er nu weer hangt. Kunstzalen A. Vecht heeft Stand 149 met als omschrijving: Sculptures and works of art, glass and ceramics, Impressionist and modern paintings [cf.]; daar past een aan Barend Graat toegeschreven schilderij uit 1666 niet bij.

 

Na het eerste volgde direct een aantal volgende enthousiaste blogs over dit schilderij, maar toen sloeg – hoe meer ik ermee bezig was - de twijfel toe en kwam ik nog diezelfde maand met het blog van  31-03-2016: Kaddisj voor een "Graat-Spinoza"-schilderij…  Ik nam afstand.

Ik mocht in dat blog dan wel schrijven “Ik wil met dit Spinoza-blog niet bijdragen aan een respectabilisering van een portret waaraan zoveel vragen kleven,” maar ik had wel zeer bijgedragen aan de bekendmaking ervan en aan de verspreiding op internet van het schilderij. Ook als ik een afbeelding in klein formaat bracht zat daar de originele afmeting in verborgen, zodat degene die het kopieerde de grote afbeelding binnenhaalde. En zo werd het op de Russische Wikipedia zelfs hét Spinoza-schilderij. Na het blog van 16-01-2017, "Waarom ik denk dat het 'Graat-Spinoza'-schilderij een vervalsing is," wil ik niet verder bijdragen en in dit blog is de afbeelding dan ook echt teruggebracht tot thumbnail-grootte.  

Enfin, ik ben benieuwd hoe het verder gaat en  of er ooit nog eens meer duidelijkheid over dit schilderij komt.