200e verjaardag van Berthold Auerbach (1812 – 1882)

Berthold Auerbach. Foto: Karl-Heinz KuballVandaag 200 jaar geleden werd Berthold Auerbach geboren als Moses Baruch Auerbacher. In zijn tijd was hij een zeer geliefde en beroemde volksschrijver, vooral vanwege zijn Schwarzwälder Dorfgeschichten.

Onder Spinozisten is hij vooral bekend vanwege zijn roman Spinoza uit 1837. Het was Spinoza die hem de weg wees in de richting van de ‘Auflösung alles Confessionalismus’ om er een algemene, ethisch gefundeerde religiositeit voor in de plaats te stellen – een wereldgodsdienst van de rede.
Hij leed van kinds af aan onder de jodenhaat en zette zich in voor vergaande assimilatie van de joden in de Duitse maatschappij.

De 200e geboortedag van deze Spinozist is voor mij aanleiding om hem in dit blog te herinneren en daarbij te verwijzen naar twee eerdere blogs die ik aan hem wijdde:

22 maart 2010: Berthold Auerbach (1812 - 1882) Spinoza. Ein Denkerleben

10 maart 2011: Berthold Auerbach. "Einst fast eine Weltberühmtheit"

_________________

de.wikipedia.org/wiki/Berthold_Auerbach  - Schwarzwaelder-bote.de

Reacties

My new book, "The First Modern Jew: Spinoza and the History of an Image," has a chapter devoted to Auerbach's Spinoza novel, as well as the relationship between his Spinozism and Jewish identity.

The book was previously released: 26 February
Chapter 3: Berthold Auerbach's Spinoza and the Beginnings of an Image.
Let's quickly look at that book.

"Mir ist Berthold Auerbach vor allem als exemplarische Gestalt des 19. Jahrhunderts und damit in eins als Prototyp des bürgerlichen Intellektuellen erinnernswert: zerrissen zwischen Familie und Solipsismus, zwischen Stadt und Land, Politik und ihrer Verfluchung, zwischen Bleiben und Gehen, Depression und Überschwang – stets auf der Suche nach sich und einer neuen, postkirchlichen Ethik, die der Spinoza-Verehrer am ehesten in der Natur fand. Auerbach ist ein Moderner durch und durch. Das ist in seinem Briefwerk nachzulesen."

Hermann Kinder
Verfasser von Berthold Auerbach. Einst fast eine Weltberühmtheit.
In: Badische Zeitung
http://www.badische-zeitung.de/literatur-rezensionen/ein-moderner-durch-und-durch--56396097.html