Lotte Egtberts’ "schetsje voor een zelfportret"

Lotte Egtberts, student illustratie aan het HKU en Spinoza-fan, over wie ik eerder blogs had [hier, en hier, en hier], is weer eens met Spinoza bezig. Vrijdag [zie hier] bracht ze “schetsjes voor een zelfportret”, waarbij deze

                   

Een dag eerder schreef ze bij een andere afbeelding: “Voor ABO [geen idee welk vak dat is, SV] mogen we zelf onderzoek doen naar de mens, binnen het thema: Binnenkant-buitenkant. Dat onderzoek had ik eigenlijk al 3 weken geleden moeten doen, maar ik kon steeds maar niet op iets komen waar ik me op wilde vastbijten. Nu wil ik zowel portretten als lichamen schilderen met verschillende schildertechnieken, omdat ik stiekem niet kan schilderen. Dit is mijn stoere man, gehaald uit een boek met feestfoto's van Andy Warhol.”

 

Het grappige is, dat ik toen wilde voorstellen: “Waarom doe je hierbij niet iets met Spinoza?” Ik liet dat na, want daar kon ze zelf ook wel op komen, vond ik. En zie waar ze een dag later mee kwam! Telepathie bestaat misschien toch.

Onder haar arm draagt de afgebeelde Bertrands Russell's Religie en de wetenschap, maar op de plaats van het hoofd Spinoza's Ethica. Daarmee verbeeldt ze volgens mij dat Spinoza meer in de binnenkant van het personage (dat ze als zelfportret brengt) zit, dan andere filosofen die haar ook interesseren (zoals Russell en Montaigne) en nog zoveel meer dingen. Een wel zeer fraaie verbeelding van het thema "binnenkant-buitenkant" in mijn ogen.

 

Stan Verdult