Nog even geen "Spinoza en de vreugde van het inzicht"

Eerder was ik er altijd als de kippen bij als er iets over Spinoza uitkwam, maar nu heb ik nog geen aandrang gevoeld om het boek van Kees Schuyt aan te schaffen. Gisterenavond heb ik het even in handen gehad en eraan geroken (rook goed). Een lid van de Spinoza Kring Limburg had een exemplaar aangeschaft. Balans heeft er een fraaie gebonden uitgave van gemaakt, maar in mijn ogen een te dure, waarbij ik me afvraag of de inhoud die fraaie verpakking rechtvaardigt.

Gisteren had Trouw in de rubriek “Bladen” een stukje over o.a. Filosofie Magazine in het laatste nummer waarvan Kees Schuyt voorkomt. Ik weet niet of het om een artikel van hem gaat of om een interview bij gelegenheid van het uitkomen van zijn boek: Spinoza en de vreugde van het inzicht. [cf. blog

Gisteren in Trouw: ”Kun je leren om vrij te zijn?
    Kijk naar Spinoza, adviseert Kees Schuyt in Filosofie Magazine. Decennialang bestudeerde de socioloog en jurist het werk van de zeventiende-eeuwse denker. "De rede is de weg naar de vrijheid."
    Dat, zegt Schuyt, is de kern van het denken van Spinoza. "Wie zichzelf niet verlost van de overheersende kracht van zijn emoties, maakt zichzelf daarmee tot slaaf." Schuyt maakt dat zeer concreet: "Stel je voor dat je na een dag hard werken in de file belandt en je daar groen en geel aan ergert. Eenmaal thuis val je uit tegen je geliefde. Spinoza zegt dan: kijk even wat de oorzaak van je boosheid is. Die ligt bij die verschrikkelijke file, niet bij je partner. Het interessante is dat jijzelf deel uitmaakte van die file. Door in te zien dat jijzelf een beetje bijdroeg aan het geheel van je ergernis, gedraag je je hopelijk weer wat redelijker." Uit Spinoza's werk is kracht te putten, denkt Schuyt. "Je kunt zijn werk als een bevrijdingsfilosofie lezen. [...] Spinoza schrijft over het recht 'te denken wat men wil en te zeggen wat men denkt'. Maar voor mensen in benarde situaties geeft met name zijn boodschap dat je altijd jezelf moet blijven en altijd in jezelf moet blijven geloven veel kracht."
    Dat betekent ook: niet stilzitten. "Weersta onredelijkheid waar jij het niet mee eens bent. Dus als Trump het klimaatverdrag wil verwerpen, ga daar dan juridisch tegenin. Als de belangen van een groep niet erkend worden, kom daar dan voor op. Zorg daarbij altijd dat jij je feiten goed kent. Dat Kost soms moeite, maar blijf in jezelf geloven."

Zo’n tekst maakt nu ook niet dat ik meteen aandrang voel om naar de boekwinkel te snellen. In dit blog van vijf jaar geleden laat ik zien waarom Kees Schuyt het plezier voor mij een beetje vergald heeft. Enfin, met behulp van Spinoza kom ik hier wel overheen. Het zal ooit wel van kennisnemen komen, vermoed ik, maar nu nog even niet. 

Reacties

Je doet Cees Schuyt tekort door een artikel in Filosofie Magazine/Trouw te citeren. Ik ben het boek aan het lezen en ben enthousiast. Voor mensen die Spinoza leren kennen is het een soort cursus met verdieping. Uitleg is helder en achtergrond voegt toe.
Ik kan mij wel voorstellen dat de echte Spinozakenners hier niet veel aan hebben, alhoewel ik denk dat, omdat Spinoza interpreteerbaar is ook deze specialisten hier wat uit kunnen leren.

Dank, Steef, je helpt me met deze reactie misschien over de streep...

Een van mijn eerste blogs ging over Schuyt: http://hardewoorden.nl/2006/11/opperzwatelaar/

Op de website van de Spinozakring Soest verscheen een uitgebreid verslag van de presentatie van het nieuwste boek van prof. Kees Schuyt: Spinoza en de vreugde van het inzicht. Deze vond plaats op 1 februari 2017 in de Atheneum Boekhandel in Amsterdam

In zijn voorwoord vertelt Schuyt dat de directe aanleiding tot het schrijven van dit boek de cursussen waren die hij in 2014/2015 en 2015/2016 voor de Spinozakring Soest heeft gegeven.

Hier het internetadres van ´t verslag-PDF

http://www.spinozakringsoest.nl/PDF/verslag%20boekpresentatie%20Spinoza%20en%20de%20vreugde%20van%20het%20inzicht.pdf

De diskwalificeerder gediskwalificeerd ?
Zie: De sublieme Godwin: 'thuis' bij totaalhumanist Victor Onrust
www.svendegraaf.nl/p=527

Heldere, prettig leesbaar geschreven inleiding