Recensie van 'A Book Forged in Hell' van Steven Nadler

Menno Lievers promoveerde in 1997 aan de Universiteit van Oxford op het proefschrift Knowledge of Meaning. Nu is hij docent theoretische filosofie aan de sub-faculteit wijsbegeerte van de Universiteit Utrecht. Hij verzorgt onderwijs in de taalfilosofie en de filosofie van de cognitiewetenschappen. Vandaag verscheen van hem een recensie van het boek van Steven Nadler, A Book Forged in Hell. Spinoza's Scandalous Treatise and the Birth of the Secular Age [Princeton University Press, 2011]. 

Ik ga niet in discussie met de recensent, wijs alleen op een foutje: het is Tractatus Theologico-Politicus (en niet Tractatus Theologico-Philosophicus). Daaraan zie je dat Spinoza z'n dagelijkse stiel niet is. Maar ook anderen dan Spinoza-scholars mogen uiteraard zo'n boek recenseren.

 

Het boek werd op dit weblog op 5 januari 2012 besproken. Diezelfde dag vroeg ik me in een vervolg-blog af of het in het Nederlands vertaald zou worden. De vaste uitgever van Nadler in Nederland, Atlas, heeft er nog niets over. Ik vrees dus dat het er niet van gaat komen.

Zie hier PDF van recensie van dit boek door Herman De Dijn in: Tijdschrift voor Filosofie 74:2 (2012), p. 355-35

Reacties

Geen enkele lezer van de NRC zal, denk ik, na lezing van deze doodsaaie en in meerdere opzichten foutieve of misleidende recensie naar de boekwinkel hollen! De TTP wordt voor de zoveelste keer vermoord en daaraan is Nadler onschuldig.