Spinoza 25-ECU-penning

Meende ik dat ik intussen in mijn overzicht van 'beelden' van Spinoza de penningen en medailles wel had [cf. hier], blijkt dat er op ebay toch nog penningen worden aangeboden die ik niet kende.

In 1990 werden er bij gelegenheid van een Europese Conferentie in Amsterdam deze grote 25-ECU-penningen geslagen. Aan de ene zijde een middeleeuws zeilschip waaromheen in de golvende rand 12 sterren staan; aan de andere kant rechts in halflengte en enigszins naar links gewend gezicht de afbeelding van Spinoza en daarnaast de stelling die hij in hoofdstuk 20 van de TTP schreef: Finis rei publicae libertas est - het doel van de staat is de vrijheid. Met aan de rand naar rechts lezend in zijn afbeelding: Benedictus de Spinoza en naar links lezend: 30th Assembly UCCE Amsterdam.

Aanvulling 2 augustus 2014 [n.a.v. dit blog
Het ging om de Europese Vereniging van hoofdsteden. De penning was een ontwerp van Willem Vis [zie hier meer van zijn ontwerpen]. De penningen werden uitgereikt op 25 oktober 1990 door de toenmalige Amsterdamse burgemeester Ed van Thijn.

 

Details: Ø 38,6 mm, 25 Gram - 0.925 zilver

De ecu [de european currency unit = europese rekeneenheid) was een fictieve munteenheid die voornamelijk werd gebruikt voor de vaststelling van EU-begrotingen en –betalingen. Maar de ecu was ook van belang voor grote bedrijven. De invoering van de euro per 1 jan. 2002 betekende het einde van de ecu.

In deze stijl zijn in andere jaren meer penningen uitgegeven, b.v. van Erasmus en Christiaan Huygens.

_____________

Info van hier en hier  en hier - betr. verg. in Amsterdam bij Gemeentearchief niet bekend, resp. te vinden