Spinoza-penningen in bezit van de VHS

                       Spinoza-zomercursus te Barchem 2014 [3]

Aangezien ik de secretaris recent een vraag had gesteld over een Spinoza-penning (cf. blog] kwam hij op het idee om alle Spinoza-penningen en -medailles die de Ver. Het Spinozahuis in bezit heeft, mee te nemen naar de zomerweek in Barchem, waar hij voor belangstellenden korte tijd een tentoonstelling inrichtte.

http://2.bp.blogspot.com/-jL3pGZB_TfE/U9z2ZMsyzXI/AAAAAAAATuA/kp03o9_xWkw/s1600/Spinoza_penningen_01.JPG

Die belangstelling was er uiteraard, zodat ik enigszins gehaast en in het gedrang fotootjes maakte, die jammer genoeg niet van goede kwaliteit zijn maar toch een idee geven. De penningen waar ik al goede afbeeldingen van en informatie over heb, liet ik zitten, maar een tweetal dat nieuw voor me was geef ik hier graag aandacht.

http://4.bp.blogspot.com/-D7ft6Os4tLs/U9z2ZqaSkGI/AAAAAAAATuE/p2XoAr9Zt68/s1600/Spinoza_penningen_02.JPG

Door ze in werkelijkheid en bij elkaar te zien, krijg je een beter idee over omvang en zwaarte ervan.

              
Zo blijkt bijvoorbeeld dat de bovenstaande "penning" die  Loeki Metz maakte bij de 300e sterfdag van Baruch de Spinoza (1977) veel meer als een beeldhouwwerkje of reliëf van Spinoza kan worden gezien dan als een penning. Het weegt dan ook wel 880 gram. [Zie de penning en de achterzijde mét meer informatie op dit blog]

Op 18 maart 2010 had ik een blog over de Spinoza-medaille die de Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge (jaarlijks en naast andere medailles) uitreikt aan hen die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor het inzamelen van gelden voor het onderhoud van de oorlogskerkhoven. Nu kan ik in dat blog een afbeelding van die medaille opnemen, die in twee vormen bestaat, beide met een tekst over wat vrede is en die samengesteld is uit teksten van Spinoza, een waarvan een beeltenis van Spinoza draagt.Zie hier:

http://3.bp.blogspot.com/-KTkQQN0LHHM/U9z2c4nAYwI/AAAAAAAATus/PRIPiYnXb2U/s1600/Spinoza_penningen_07.JPG

http://1.bp.blogspot.com/-5KKeqAxO_V8/U9z2dbssqrI/AAAAAAAATu4/bGEsBHNK2Ic/s1600/Spinoza_penningen_08.JPG

Aan het blog over de ECU-Spinoza-penning kan ik nu informatie toevoegen en mijn aanduiding van 'grote 25-ECU-penningen' corrigeren, want zo groot bleken ze niet [zie op de bovenste foto's links onder].

http://4.bp.blogspot.com/-7mCUinAc_cA/U9z2aciQgsI/AAAAAAAATuM/n2SkhA3Wlo8/s1600/Spinoza_penningen_03.JPG

De enige mij onbekende en tegelijk fascinerende en misschien wel mooiste (hoewel ik de penningen van de VHS en de Societas Spinozana uit resp. 1927 en 1932 nog steeds de meest echte en mooiste vind)  is onderstaande, waarover ik nog nadere gegevens zal ontvangen. Hier toch alvast de afbeelding (die scherper hád gekund...) van eigenlijk ook meer een beeldhouwwerkje dan een penning:

             

             

Reacties

Goedemorgen Theo, deze penning is door Theo van der Nahmer. Hij staat op de voorkant van De Beeldenaar 1983 -4 (juli-augustus). Ook afgebeeld en beschreven op pag. 120 van datzelfde nummer. Maar misschien is dit al bij je bekend.

Vriendelijke groeten, Stefan van Trigt

De baan en positie van de miniplaneet Spinoza is hier te zien en ook hier. Aldaar zijn ook alle gegevens van planetoïde Spinoza te vinden. Hieronder de locatie op het moment waarop ik dit blog breng.