Spinoza Centrum voor Neuro Imaging ontvangt ca €8 miljoen subsidie

Varian 4T fMRIHet Europees Fonds voor de Regionale Ontwikkeling (EFRO) verschaft aan  het Spinoza Centrum voor Neuro Imaging een subsidie van bijna 8 miljoen euro. Door deze subsidie kan het instituut zeer geavanceerde apparatuur aanschaffen voor multidisciplinair neurowetenschappelijk onderzoek, waaronder een 3T en 7T fMRI-scanner. Het Spinoza Centrum is een gezamenlijk initiatief van de Universiteit van Amsterdam (UvA), de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), het Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen (NIN-KNAW), het Academisch Medisch Centrum (AMC), de Vrije Universiteit (VU) en het VU medisch centrum (VUmc).

Het Spinoza Centrum ziet zich als een uniek samenwerkingsverband, niet alleen voor innovatief fundamenteel onderzoek, maar ook een plek waar wetenschapsgedreven biotechbedrijven relaties kunnen aangaan met toponderzoekers.

Door het opbouwen van een gezamenlijke onderzoeksinfrastructuur wil Amsterdam zich plaatsen in de internationale frontlinie van het neurowetenschappelijk onderzoek. Op donderdag 30 september wordt de eerste 3T fMRI-scanner in gebruik genomen en is er een openingssymposium bij de Universiteit van Amsterdam.

Bron: UvA Persvoorlichting 2 sept. 2010

                  

Zie hier het blog van 21 dec. 2007 met de eerste berichten over het Spinoza Centrum voor Neuro Imaging. Het Centrum ontving toen een achtergestelde lening van de gemeente Amsterdam om die apparatuur aan te schaffen. Met 8 miljoen subsidie kom je uiteraard een stuk verder.

Victor Lamme. Foto achterzijde boekDe directeur van het Spinoza Centrum voor Neuro Imaging is Victor Lamme, wiens boek De vrije  wil bestaat niet op 2 april 2010 op dit weblog - als eerste! - besproken werd.

Een echte website heeft het Spinoza Centrum voor Neuro Imaging tot heden nog niet. Dit is de bescheiden informatiepagina die bij de KNAW over hun instituut te vinden is.

Eerder werd de naam zo geschreven: 'Spinozacentrum voor Neuroimaging' en zo is het bij de KNAW nog te vinden.

Ik ben overigens benieuwd of er op het  openingssymposium dat op 30 september gehouden zal worden, ook iets over de naamgever van het centrum zal worden gezegd. Ik vrees van niet.

                                                * * *

Kreeg vorige maand de faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit Utrecht van het 'ERC Starting Grant' van de European Research Council (de Europese variant van de Nederlandse Vernieuwingsimpuls van NWO) nog €1,5 miljoen voor een filosofisch onderzoek naar vrije wil [zie hier]. Met deze bijna €8 miljoen van een ander Europees Fonds (dat voor de Regionale Ontwikkeling - EFRO) gaat de harde wetenschappelijke instantie die met neuroimaging het niet-bestaan van de vrije wil als het ware meent te kunnen aantonen, uiteraard winnen. 
Want de 'hardste en echtste' wetenschap krijgt het meeste geld.

Over FMRI = Functional magnetic resonance imaging

Reacties

Lees ik het goed? 'Neuro Imaging' i.p.v. 'neuro imagining'? Met geavanceerde apparatuur zal men 'images' van de hersenen kunnen bekijken. Fantastisch. En wie weet wat dat allemaal zal opleveren voor opheffing van eventuele storingen of voor medicinale sturing van processen. Laten wij daar positief over zijn, Stan. Maar prof. Lamme zal het betoog(van zijn boek) met die beelden of hun bewegingen nimmer kunnen toelichten of verantwoorden, gegeven het feit dat de 'images' een co- productie zijn van ons lichaam en externe impulsen, welke twee faktoren nimmer kunnen worden onderscheiden. Lees axioma 1 naa 2/13 en daarna 2/17 betreffende onze hallucinaties.