Weer bespreking van 'A Book Forged In Hell'

In The New Republic van eergisteren, 3 mei 2012, verscheen een lange bespreking door Peter Gordon van het recentste boek van Steven Nadler: "A Book Forged In Hell". [HIER] Ik geef dat hier even door en wijs erop dat, bij mij althans, met Internet Explorer de TNR-pagina vastloopt, maar met Google Chrome te openen is. Spinoza wordt in de titel omschreven als “Destroyer and Builder”.

Gordon wijst erop dat “The last two decades have seen an explosion of literature that celebrates Spinoza as the prophet of modernity” en geeft korte typeringen van het werk van Yirmiyahu Yovel en Jonathan Israel bij; hij had op nog meer recente boeken met dat thema kunnen wijzen. Het is een informatieve, positieve bespreking, die de lezer iets te denken meegeeft.

Het boek werd door mij besproken op 5 jan. 2012 en door Menno Lievers in de NRC op 13 april 2012

Reacties

Een pluspunt in deze recensie is dat wordt aangestipt (echt niet meer) dat Spinoza de TTP uit zelfverdediging heeft geschreven, of liever moeten schrijven. Ook is winst dat er gewezen wordt op enig verband tussen 'theologico' en 'politicus' in de titel. Maar welk dat verband is, blijft voornamenlijk in het duister. De recensent doet weinig aan inhoudsanalyse en vertelt in plaats daarvan wat ongeveer in de ethica staat. Hij maakt het niet zo bont als Menno Lievers in de NRC, maar prijst wel een boek aan zonder duidelijk te maken wat nu het overdonderend geweld ervan is waaraan de geleerde wereld van toen niet kon weerstaan en dat populistische politici van destijds tot tegenmaatregelen bewoog. Overigens had hij zijn inleidende opmerkingen over het werk van Yovel beter achterwege kunnen laten omdat die, zeker m..b.t. De TTP irrelevant zijn.