Een FORUM voor de Korte Verhandeling – en nadere toelichtingen

De hertaler en toelichter van Spinoza’s Korte Verhandeling, Rikus Koops, gaat na het uitbrengen van "Korte Verhandeling van God, de mens en zijn welstand" niet op zijn lauweren rusten.

Op zijn fraai vormgegeven website “Over Spinoza” nam hij enige beoordelingen uit mijn lovende bespreking over. Ik hoop voor hem dat hij nog enige serieuze besprekingen tegemoet mag zien.

 

 

Het is niet hierom waarom ik dit blog schrijf – het is vooral om iedereen erop te attenderen dat hij een FORUM heeft geopend, waarin kwesties over de KV aan de orde kunnen worden gesteld. De eerste gebruiker moet zich nog melden, maar misschien had u deze mogelijkheid nog niet ontdekt. Ik hoop zeker van Rikus Koops' deskundigheid gebruik te maken, wanneer ik tegen iets aanloop.

Verder is hij voornemens een aantal toelichtingen per hoofdstuk van de KV te brengen. Een eerste inleiding staat er al. Hij schrijft:

“Ik wil als auteur graag iedere lezer van de Korte Verhandeling helpen bij het begrijpen van deze tekst. Daarom heb ik idee opgevat om een toelichting bij de Korte Verhandeling te schrijven en deze in afleveringen op mijn site beschikbaar te stellen. Helaas is het niet mogelijk gebleken een dergelijke toelichting in de uitgave op te nemen, met name vanwege de reeds omvangrijke toegevoegde achtergrondinformatie. Omdat het mijn mening is dat de Korte Verhandeling voor de minder ervaren lezers een uitgelezen inleiding kan zijn voor het werk van Spinoza, ervaar ik het ontbreken van deze inleiding als een gemis dat ik door middel van de op deze site geplaatste toelichtingen hoop in te kunnen vullen.
De toelichtingen worden ruwweg per hoofdstuk opgezet en zullen in de komende maanden door mij worden geschreven en op de site worden geplaatst. De toelichtingen kunnen gratis gedownload worden.”

Kortom, er is daar in Deventer een Nederlands expertisecentrum over de Korte Verhandeling en over Spinoza ontstaan. Maak er gebruik van, zou ik zeggen.
En dit weblog heeft er tot mijn vreugde een heel eigensoortig broertje bijgekregen. Laten er ook op dat FORUM discussies opbloeien.

                                                  * * *

Blogs over deze uitgave van de Korte Verhandeling

08-11-2009: Hertaling van Spinoza's Korte Verhandeling in modern Nederlands in voorbereiding

02-11-2011: Weer een nieuwe uitgave van de Korte Verhandeling aangekondigd

19-03-2012: Herinnering boekpresentatie 'Korte Verhandeling' vrijdag a.s.

29-03-2012: Blik op de boekpresentatie van Spinoza's 'Korte Verhandeling'

03-04-2012: Meesterlijke toelichtingen van Rikus Koops op de door hem hertaalde Korte Verhandeling 13-04-2012: Nog eens over de "meesterlijke toelichtingen van Rikus Koops op de door hem hertaalde Korte Verhandeling"

06-04-2012: De 'grondtekst' bij de hertaling van de KV door Rikus Koops