Nog eens een schema van Spinoza's metafysica

In het verleden heb ik wel vaker schema's gebracht, waarop getracht werd om de hoofdlijnen van Spinoza's metafysica weer te geven [b.v. hier en hier en hier en hier en hier].
Vandaag kwam er weer een langs in een PDF met powerpointdia's, waarin geen naam voorkwam, maar die bij verder doorzoeken van de hand te zijn van Russell Marcus, Assistant Professor, Department of Philosophy, Hamilton College [zie zijn persoonlijke website; zie daarop alle pagina's waarin Spinoza voorkomt].

Ik vind het wel aardig om een poosje naar zo'n schema te kijken om een indruk te krijgen van waarop de maker de aandacht heeft willen vestigen. Van elk schema krijg je wel weer een andere kijk. Ik geef die dia hier graag zonder commentaar door - voor de liefhebber. [Als u er op klikt krijgt u het groter te zien; in de PDF ook de andere dia's]

Reacties

Toch een commentaar bij dit schema. 't Aardige ervan is dat het essentie en existentie centraal stelt en dat het laat zien dat de kenmerken eeuwigheid bij existentie en eenheid bij essentie hoort, maar in het licht van de pas hier gevoerde discussie moet het +-teken ertussen gezien 1/7 veranderd worden in een =-teken. Bestaan wordt niet aan de essentie toegevoegd, maar is hetzelfde op een andere manier gezegd..