Zie hoe 't 'Graat-Spinoza'-schilderij op 't Wolfenbütteler-portret lijkt

Dit schilderij dat ca. tweeënhalf jaar geleden opdook en waarover ik al diverse blogs schreef (zie onder), blijft mij intrigeren.

In de eerste blogs die ik schreef over dit "Graat-Spinoza"-schilderij stond voor mij centraal en lag vooral de nadruk op de vaststelling van forensische instituten “dat het veel waarschijnlijker is dat het om een en dezelfde persoon gaat, dan dat het niet om een en dezelfde persoon gaat!”

Dit is redelijk scherp, maar toch nog enigszins voorzichtig uitgedrukt, maar zo dienen wetenschappelijke instituten een slag om de arm te houden. Het was voor mij van de aanvang af duidelijk dat Spinoza werd afgebeeld, zodat ik boven die blogs de uitroep durfde plaatsen “Ecce Spinoza”.

De volgende video maakte ik met behulp van beeldmanipulatie die ik van een bezoeker van dit weblog ontving. Hij projecteerde over elkaar de Spinoza-portretten van het Wolfenbütteler en van dit Graat-schilderij, waardoor duidelijk te zien is hoe beide schilderijen overeenkomen: de een is overduidelijk een kopie van de ander (of beide zijn een kopie van een onbekend derde schilderij). Welke de kopie is en welke dan het origineel, laat ik in het midden. Om dat uit te kunnen maken, moet er meer bekend worden.

[Video op 11 april vervangen wegens fout over datum van ontdekking]

Dit loochenstraft de stelling van Eric Schliesser in de kop van zijn blog: "It may look like Spinoza, but it's (probably) not." [Cf.] Het gaat om meer dan een look alike: dit ís Spinoza.  

    

Blogs over het Spinoza-schilderij van Barend Graat

17-03-2016: Spinoza op de TEFAF

19-03-2016: Hoe kon Spinoza 'een onbekende man' worden?

19-03-2016: Heeft Spinoza geposeerd voor dit schilderij? Waarom niet?

20-03-2016: Het gaat hier toch in hoge mate van waarschijnlijkheid om Spinoza?

20-03-2016: Spinoza niet zomaar als persoon afgebeeld, maar als filosoof

22-03-2016: Eric Schliesser sceptisch over het 'Graat-Spinoza'-portret

24-03-2016: O, mochten 'stomme' schilderijen toch kunnen spreken…

31-03-2016: Kaddisj voor een "Graat-Spinoza"-schilderij…

01-04-2016: Repliek op Kaddisj voor een "Graat-Spinoza"-schilderij…